onsdag 2 juli 2008

Den goda maten

Nu börjar den gröna matvågen komma igång på allvar. Efterfrågan på ekologisk mat rusar i höjden, skriven DN idag. Problemet är att tillgången är mindre än efterfrågan. Det ojas en del över att man måste importera, men import är inte på något sätt fel i sig. Om det verkar onödigt att frakta frukten ända från Italien till Sverige, så tänk på att det är väldigt långt att frakta varor från Skåne till norra Norrland också! Det kan vara bra att tänka lite utanför nationsgränserna ibland. Det optimala är förstås att frakta med tåg och båt - inte lastbil!


Själv beställer jag sedan ett par år tillbaka ekologisk frukt och grönt från Ekolådan. Det är en stiftelse som återinvesterar vinsterna i odlingar och i forskning kring ekologisk mat, vilket gör att det känns extra värt att betala lite mer för maten.

Det känns bra att äta mat som fått växa i lugn och ro (sådan mat önskar man sig verkligen även på kött-, fågel- och fiskfronten!) utan gifter och konstgödning. Visst, det blir mindre skördar och maten blir dyrare. Det är det värt både för hälsans och miljöns skull.

Inga kommentarer: