torsdag 26 juni 2008

EU-förslag om registrering av alla bloggare

Jag hade hoppats att hålla politiken utanför den här bloggen efter det korta inlägget efter FRA-besvikelsen, för det här är ingen politisk blogg, men politikerna tycks göra den saken omöjlig. Jag hade hoppats att Lex Orwell var en enskild svensk företeelse som skulle möta motstånd i EU. Istället läggs nu ett EU-förslag om registrering av bloggare i september. Förslaget har röstats igenom i EU-parlamentets utskott för kultur och utbildning, och har därmed kommit ganska långt i beredning och nått konsensus inom denna grupp EU-parlamentariker.

Alla bloggare ska alltså registreras med namn och bild. Anledningen: En bloggare kan "förorena cyberrymden". "Om en bloggare förolämpar eller manipulerar så kommer vi att veta vem som står bakom bloggen, säger (initiativtagaren) Marianne Mikko till Ekot." Utskottets förslag ska "värna om den mediala mångfalden" och om yttrandefriheten. Jamen eller hur?!

För om arbetsgivare kan ha järnkoll på vad medarbetarna skriver i sina bloggar så lär ju ingen berätta om något negativt, vilket till exempel sätter lex Sarah ur spel. Så skönt för arbetsgivarna! Om om politiker och myndigheter får full insyn i exakt vem som kritiserar deras maktutövning så kan man ju helt enkelt eliminera dessa stackare, inte sant? Till exempel genom att dra in sjukförsäkring eller a-kassa. Smidigt! Och om någon sprider "felaktig information" i största allmänhet så kan man ju pressa den personen att ta bort information. Fasen, vad smutt! Ja, med namn och bild och uppgifter om bostadsadress och arbetsgivare så behöver myndigheterna kanske inte ens ingripa i saken? Det finns helt säkert någon vänlig människa där ute som känner för att plocka fram brännbollsträn och hagelgevär och sköta om vedergällningen alldeles utan någon myndighetsinblandning?

Vad vi sett är hur internet, och framför allt den så kallade bloggosfären, har inneburit en demokratisering av gigantiska mått. Små aktieägare kan påverka börskurser, konsumenter kan bevaka företag som inte sköter sig, arbetstagare kan bevaka arbetsgivare som bryter mot lagar och regler, väljare kan påverka politiken. Tanken svindlar, och den förfärar självklart också många av dessa makthavare. De kan inte längre komma undan, utan måste ta ansvar för sina handlingar. Tack vare internet. Därför agerar nu mörkermakterna för att släcka nätet genom åsiktsregistrering och andra åtgärder.

En skojig parentes: Jag tror att J K Rowlings inte riktigt förstod vad det var för barnböcker hon skrev egentligen, om Harry Potter, men faktum är att västvärldens politiker just nu agerar exakt som the Ministry of Magic! Man måste få le lite mitt eländet också. :)

2 kommentarer:

Anonym sa...

Tack för ett bra inlägg i denna fråga, med åsikter som jag delar helt och hållet. Är det arvet efter den kommunistiska ockupationen som gör sig påmint när en lettisk politiker drar en lans för denna åsiktsregistrering? Å andra sidan så har hon ju ett helt utskott med sig. Man kan trösta sig med att det inte äår första gången som EU-parlamentet har tokerier för sig, det verkar vara en rolig klubb för avdagade politiker och folk som sparkats snett uppåt p.g.a. sin omöjlighet. Men sådana här idiotier måste kvävas i sin linda, oavsett hur tragikomiska man kan tycka att de är!

M. Carlsson sa...

Tja, man kan tro att det är någon sovjetisk kvarleva, men många brittiska (och svenska, uppenbarligen!) politiker skulle inte heller blinka när det gäller lagar som övervakar och registrerar medborgarna både på längden och på tvären, så det är nog inte hela förklaringen. Som du säger händer det ganska ofta att EU-parlamentariker kommer med de mest märkliga förslag men just i det här fallet har förslaget ju klarat sig genom utskottet. Oroande.