torsdag 12 juni 2008

Trendigt te

Min trendkänsliga näsa sniffar just nu på te. Te är det nya vinet, om man så får travestera på ett känt modecitat. Teprovningar. Exklusiva teer plockade från särskilda träd, lagrade i grottor eller nedgrävda i jorden i åratal. (Bilden nedan föreställer alltså inte knark utan pu'er, te som lagrats.) Teauktioner. Tebjudningar. Teceremonier. Te. Te. Te. Bättre restauranger slänger nu ut espressomaskinerna och satsar på kvalitetsteer istället. Lika väl som man kostar på sig ett bra vin så lägger man numera gärna ut pengar på ett bra och intressant te. Och ni vet väl att många teer passar att dricka kalla så här i sommarhettan?



En butik som ligger läskande rätt i tiden är In the Mood for Tea på Norrtullsgatan i Vasastan, Stockholm. De två bröder som äger butiken importerar själva en del från Kina. Det är oh, så trevligt, och även en smula kostsamt - det får väl erkännas, att besöka denna exklusiva inrättning vid Odenplan, men ni måste ju förstå att köpa te är faktiskt ungefär som att adoptera en bebis. Det är icke bara att rusa in på lunchen och greppa en påse te i flykten. Oh nej, i teköpet ingår en intressant föreläsning, en förevisning, en kontroll från säljarens sida att man verkligen kan brygga teet på vederbörligt vis och att man som köpare till fullo inser sitt ansvar när det gäller denna ädla dryck. Och har man extra mycket tur kan man dessutom få en provsmakning samt en titt i fotoalbumet med bilder från den underbara plats där teet har växt upp. Ååå, det finns många vackra platser i Kina. Man vill verkligen åka dit när man ser de där läckra landskapsbilderna. Så ta er nu till In the Mood for Tea. Bered er på en köpupplevelse utöver det vanliga.

I butiken kan man även investera i de allra vackraste tekannor (olika typer för olika sorters te). Och självklart kan man inte dricka sitt te ur vilken sketen porslinsmugg som helst, utan måste införskaffa i en gaiwan för att slippa skämmas på fikarasterna.



Vill ni läsa mer om te måste ni absolut besöka Tefascistens blogg. Hon skriver så otroligt underhållande. Läs allt om te i Petter Bjerkes bok. Den är både intressant och vacker.

2 kommentarer:

Antonio Dahlin sa...

Te är definitivt det nya! Och In the Mood for Tea ligger verkligen före i Sverige när det kommer till högklassigt te från Kina och Taiwan. Trots att de prismäsigt ligger lite högre än genomsnittet, upplever jag deras teer som mycket prisvärda och höjer kvalitétsribban rejält. Jag hoppas att det är ok att jag länkar till min teblogg Temystik här. Den skriver för tillfället nästan uteslutande om In the Mood for Tea's teer samt annat relaterat till tekultur.

http://temystik.blogspot.com

Peter sa...

Håller med.

In the mood for tea är den bästa butiken och www.gronateimporten.se är den bästa på nätet.

Sedan finns ju såklart en massa otroligt bra och dyra butiker, i framförallt USA, Japan och Kina.

Men om vi snackar vardagste så funkar butikerna ovan.

Dom flesta butiker är verkligen dåliga. Fast egentligen är dom ju inte i samma bransch, dom är ju frukthandlare...

Titta gärna in på min blogg:

http://te-bloggen.blogspot.com/